Szampon i jego historia



artykuł-Szampon i jego historia

Słowo "shampoo" pochodzi od nazwy tradycyjnego perskiego i hinduskiego masażu włosów z wyciągów z ziół. Pierwsze preparaty do mycia włosów były oparte na roztworach mydeł otrzymywanych z różnych tłuszczów, niejednokrotnie niskiej jakości tłuszczów technicznych - tzw. czarnego mydła.

Czarne mydło swój kolor i właściwości zawdzięcza czarnuszce (Nigella) - roślinie z rodziny jaskrowatych, występującej głównie w basenie Morza Śródziemnego. Ma duże - białe, niebieskie lub żółte - kwiaty oraz aromatyczne, czarne nasiona (stąd jej nazwa) o korzennym smaku, wykorzystywane m.in. w ziołolecznictwie, jako przyprawa ("czarny kminek"), a wyrabiany z nich olejek eteryczny - jako składnik perfum.



 

Na początku XX wieku słowo szampon było używane w celach marketingowych przy sprzedaży ciekłych, perfumowanych mikstur do mycia włosów, które z czasem zastąpiły tradycyjne mydło. Pierwszy szampon do włosów został wyprodukowany w Niemczech przez firmę Schwarzkopf w 1906 roku. Nazywany był po prostu "szamponem" i uznawany luksusowym kosmetykiem o intensywnym zapachu fiołków, sprzedawanym w aptekach i drogeriach. Ponieważ był dość drogi (kosztował 20 feningów), niewiele kobiet mogło sobie na niego pozwolić. Na co dzień myły włosy zwykłym szamponem.
Składniki występujące we współczesnych szamponach dzielimy na trzy podstawowe grupy:

- składniki podstawowe, odpowiedzialne za działanie myjące szamponów oraz pianotwórczość,
- składniki modyfikujące działanie szamponów, zaliczane są tu np. stabilizatory piany.
- składniki dodatkowe, do których zalicza się substancje zagęszczające, barwniki, zmętniacze, konserwanty, substancje zapachowe.


KOMENTARZE